De voorzitter van Cultuur-Inclusief is Hans Raaijmakers. We zijn heel blij met hem. Hij heeft zijn sporen verdiend in het sociaal ondernemerschap. “Een theaterbezoek is magisch. Het mooie van Cultuur-Inclusief is dat we Eindhovenaren die wel willen, maar het zich niet kunnen veroorloven, ook laten genieten van kunst en cultuur.”

‘Ik zet me graag in voor mensen die het wat minder hebben’

Waarom ben je voorzitter geworden?

“Ik zet me graag in voor mensen bij wie financieel niet alles van een leien dakje loopt, die het wat minder hebben. Mijn missie is hun leven wat aangenamer te maken. Ik zei meteen ‘ja’ toen ik gevraagd werd voorzitter te worden van een club die cultuur ook toegankelijk wil maken voor mensen met een kleine portemonnee. Maar eerlijk gezegd wist ik niet waaraan ik begon. Het opzetten van een nieuwe stichting was veel meer werk dan ik verwachtte. De stichting staat, de pilot was een succes en nu moeten we verder bouwen.”

Hoe zie je de toekomst voor de cultuursector?

“Door de coronacrisis maak ik me zorgen over de ontwikkelingen in de cultuursector. In het bijzonder over de ontwikkelingen in Brabant. Gelukkig mogen de cultuurinstellingen nu voorzichtig openen met 30 mensen in een zaal, vanaf 1 juli met 100. Realistisch is dat de beperkingen nog wel even zullen gaan duren. De vraag is dan: hoeveel kan er overeind blijven en hoeveel kunnen we weer gaan beleven? En wat kunnen we weer opbouwen?”

Je uitdaging voor Cultuur Inclusief?

“De uitdaging waar we nu voor staan is om heel cultureel Eindhoven te laten aansluiten bij Cultuur-Inclusief. Het mes snijdt aan twee kanten: onze deelnemers hebben dan een ruime keus om te beslissen waar ze het liefst naar toe gaan. De culturele instellingen krijgen door mee te doen meer publiek en hun sociale participatie is zichtbaar en zonder extra kosten. Het mooiste zou zijn als ze beseffen dat ons initiatief hen kan helpen hun sociale participatie in te vullen. Ik realiseer me wel dat we veel van ze vragen, ze zijn nu vooral bezig met overleven. Onze uitdaging is wat we wél kunnen bieden in de komende tijd. Zijn er lichtpuntjes zodat we op cultureel gebied nog kunnen bieden, wat we als Cultuur-Inclusief voor ogen hebben? Daarom zou ik zeggen: heb je als cultuurliefhebber een paar euro’s te missen? Steun ons dan.”

Wat mis jij nu je niet naar het theater kunt?

“Ik mis de warmte van het theater, het podium, het witte doek, het zien van kunst, ‘het erbij kunnen zijn’, het beleven. En natuurlijk de chemie tussen spelers en publiek, een theaterbezoek blijft magisch. De digitale alternatieven kunnen, wat mij betreft, niet op tegen ‘real life’.”